Milyen mentális és fizikai egészségügyi előnyökkel jár a testmozgás?

Milyen mentális és fizikai egészségügyi előnyökkel jár a testmozgás?

A testmozgásnak számos előnye van, mind gyógyító, mind megelőző a fizikai és mentális egészség szempontjából. Bármely mennyiségű testmozgás, még ha a javasolt összeg alá esik is, valószínűleg előnyökkel jár.

A testmozgás mind a mentális, mind a fizikai egészség számára előnyös. Valójában a Nemzeti Öregedési Intézet szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy a „könnyű megtenni” kockázatos.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) azt mondják, hogy „a rendszeres fizikai aktivitás az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetsz az egészsége érdekében”, és mindenki profitálhat.

1953 -ban egy úttörő járványtani tanulmány a LANCET -ben kimutatta, hogy a koszorúér szívbetegség aránya alacsonyabb volt a fizikailag aktív londoni buszvezetők körében, mint a kevésbé aktív buszvezetők körében.

Egy nemrégiben készült áttekintés szerint a korai jelentés óta a kutatók a fizikai inaktivitást több mint 40 krónikus állapothoz kötötték.

Ez a cikk a mentális és fizikai egészségre gyakorolt rendszeres testmozgás néhány konkrét előnyeit vizsgálja.

1. Javítja a kardiovaszkuláris egészséget

A rendszeres testmozgás jót tesz a szív egészségének. A lehetséges előnyök a következők:

 • A koleszterinszint javítása
 • A vérnyomás csökkentése
 • A szívroham és a szívbetegség kockázatának csökkentése
 • A stroke kockázatának csökkentése

A kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csökkentése a testmozgás fontos előnye.

Az ember azonnal megkezdheti a rendszeres testmozgás előnyeit, bár a CDC azt javasolja, hogy a felnőttek hetente 150 percet végezzenek, legalább közepes intenzitású aktivitást.

Az előnyök tovább növekednek, mivel az emberek ennél aktívabbak.

2. Segít a cukorbetegség kezelésében

Az American Diabetes Association (ADA) szerint a különféle testmozgások a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek számára előnyösek lehetnek: < /p>

 • A vércukorszint szabályozásának javítása
 • A kardiovaszkuláris kockázati tényezők csökkentése
 • Segítség a fogyásban
 • Segítség az általános jólétben
 • A 2. típusú cukorbetegség fejlődésének késleltetése vagy megelőzése

A testmozgás az 1. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek számára is előnyös lehet:

 • A kardiovaszkuláris fitnesz javítása
 • Az izmok erősítése
 • Az inzulinérzékenység javítása

Az ADA azt mondja: „A fizikai aktivitást és a testmozgást minden olyan személy számára, aki cukorbetegségben szenvedő egyéneknek, mint például A glikémiás kontroll és az általános egészség kezelésének része. ”

3. Csökkenti egyes rákok kockázatát

A Nemzeti Rák Intézet szerint „erős bizonyítékok vannak arra, hogy a magasabb fizikai aktivitás kapcsolódik a következő rákok alacsonyabb kockázatához”:

 • Colon
 • gyomor
 • Nyelőcső
 • Mell
 • hólyag
 • Méh ( endometrium)
 • vese

Például a 26 emlő-, prosztata és vastagbélrák-vizsgálatok 2016. évi elemzése 37% -os csökkenést mutatott a rák-specifikus halálozásban, amikor összehasonlítja a A legaktívabb betegek, akiknek a legkevésbé aktívak.

Legyen kapcsolat is a fizikai aktivitás és a többi rák csökkent kockázata között, de a bizonyítékok kevésbé egyértelműek.

4. Javítja a mentális egészséget és a hangulatot

A fizikai aktivitás segíthet csökkenteni a szorongást, és ez az előny közvetlenül egy mérsékelt vagy erőteljes edzés után kezdődik.

Hosszabb távú, a rendszeres testmozgás csökkentheti a depresszió kockázatát is.

5. Javítja a csontok egészségét

A rendszeres testmozgás segíthet megakadályozni a csontsűrűség -veszteséget, amely az öregedéssel jár, mondjuk a CDC.

Mérsékelt vagy erőteljes izom-erősítő és aerob testmozgás, valamint csont-erősítő programok mind segíthetnek.

A csontsűrűség valódi előnyei csak kb. 90 perces testmozgással kezdődnek.

A súlyhordozó gyakorlatok, például a gyaloglás és a tánc, valamint az ellenállási gyakorlatok különösen jók a csontok egészségére.

6. Segít az izmok felépítésében és erősítésében

A súlyhordozó testmozgás elősegíti az erős izmok felépítését, ami az öregedéskor különösen fontos a felnőttek számára.

7. növeli a hosszabb élet esélyét

„Az erős tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás késlelteti az összes okból származó halált” – nyilatkozta az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának 2018. évi jelentése.

Még jobb, ha az előnyök szerény mennyiségű mérsékelt vagy erőteljes testmozgással kezdnek felhalmozódni. A legnagyobb ugrás akkor fordul elő, amikor egy ember „inaktív” -ról „nem elég aktív” -ra megy.

8. Segít fenntartani a mérsékelt súlyt

A CDC szerint jó bizonyíték van arra, hogy a testmozgás az idő múlásával segíthet fenntartani a súlyt, bár az ajánlott összegnél többet is igénybe vehet.

Általában a fogyás, majd a kikapcsoláshoz egészséges, kiegyensúlyozott étrendre is szükség van.

Könnyű túlbecsülni az égési sérüléseket gyakorló kalória számát.

A CDC néhány példát mutat a kalóriákról, amelyek szerint a 154 font súlyú személy egy órás tevékenység alatt égne:

 • túrázás: 370 kalória
 • Könnyű kertészkedés: 330 kalória
 • Futás vagy kocogás 5 mérföld/óra sebességgel: 590 kalória

9

. Segíthet a krónikus fájdalom kezelésében 2017, a Cochrane -áttekintések áttekintése, amelyek szisztematikusan megvizsgálják az egyes beavatkozások bizonyítékait, megvizsgálták, hogy a testmozgás és a fizikai aktivitás segít -e a felnőttek krónikus fájdalmában.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a végleges válasz további kutatást igényel.

A szerzők megjegyzik, hogy bár a bizonyítékok minősége általában alacsony volt, „van néhány bizonyíték a jobb fizikai funkcióról és a változó hatással mind a pszichológiai funkcióra, mind az életminőségre”.

A beavatkozások egyike sem tűnt ártalmasnak. Az áttekintés szerzői korlátozott bizonyítékokat jegyeztek meg a fájdalom súlyosságának javításáról.

10. Segíti az idősebb felnőttek esését

A CDC szerint, az egynél több típusú fizikai aktivitás, például aerob testmozgás, az egyensúlyi edzés vagy az izom erősítése, segíthet. Csökkentse mind az esések kockázatát, mind az idősebb felnőttek esése miatti sérülések kockázatát.

11. Segít az alvásban

A testmozgás segíti az embereket aludni, és néhány előnye azonnal elindulhat. A rendszeres testmozgás segíthet:

 • Az alvás hatékonyságának növelése
 • Az alvásminőség és a mély alvás javítása
 • A nappali álmosság csökkentése
 • Az alvó gyógyszerek szükségességének csökkentése

12. Segít az osteoporosisban

Mivel a testmozgás javíthatja a csontok egészségét, kezelheti vagy megakadályozhatja az osteoporosist.

A rendszeres testmozgás elősegíti az izomgyengeséghez és az egyensúly hiányához kapcsolódó esések és törések megelőzését, ami különösen fontos az osteoporosisban szenvedő emberek számára.

13. Javítja az agy működését és csökkenti a demencia kockázatát

A rendszeres testmozgás csökkentheti a demencia és az Alzheimer -kór kockázatát felnőtteknél.

50 évesnél idősebb embereknél a testmozgás javítja a megismerés bizonyos aspektusait, például a feldolgozási sebességet.

A 2016. évi tanulmány áttekintette a bizonyítékokat, amelyek azt mutatják, hogy a fizikai aktivitás, a kognitív tevékenység (például az új készségek megtanulása) és a mediterrán stílusú étrend étkezése elősegíti az „agy egészségét” az idősebb felnőtteknél.

Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a viselkedések, talán együttesen, segíthetnek az öregedés és a neurodegeneratív betegség kognitív megnyilvánulásainak megőrzésében.

Összegzés

A rendszeres testmozgás csökkentheti számos súlyos betegség kockázatát, javíthatja a mentális egészséget és a hangulatot, és meghosszabbíthatja az élettartamot. A testmozgás mindenki számára előnyös.

Bizonyos előnyök merülnek fel a testmozgás nagyon kis növekedésével a jelenleg inaktív emberek számára.

Még akkor is, ha egy személy messze nem felel meg az ajánlott heti tevékenységi szinteknek, ezek az első kis lépések fontosak és érdemesek.

 • Mentális egészség
 • Kardiovaszkuláris/kardiológia
 • Elhízás/fogyás/fitnesz
 • Sportgyógyászat/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat welltone tapasztalatok https://harmoniqhealth.com/hu/welltone/, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents