Divan je kićeni SREM

Legenda o nastanku Srema, na koju su Sremci izuzetno ponosni kaže da je Srem raj na zemlji, po božjoj volji i zaslugom marljivih ljudi.

 Foto: Jelena Tupenarac
Foto: Jelena Tupenarac

Kada je bog delio posede pozva sebi predstavnike plemena i naroda cele zemaljske kugle. Još za dana, bog svakom dodeli parče poseda i oni zadovoljni odoše kućama. Tek negde u sumrak pojavi se Sremac po svoj deo zemlje. Bog reče da je okasnio, pošto je sve podeljeno. Sležući ramenima, Sremac pomisli kako je opet prošao k’o bos po trnju i jedva prozbori da nije stigao ranije, pošto je trebalo nahraniti čeljad i stoku. Uveren da čuje istinu, bog se smiluje na Sremca i podari mu „deo svog raja na zemlji“ – posed između Dunava i Save, sa planinom Fruškom gorom.”

Jedno od troje dece majke Vojvodine – Srem, prostranstvo je neiscrpne prirodne lepote, na raskršću značajnih puteva, željen i osvajan, istorijski i kulturno buran i raskošan. Tragovi života, ljudskog rada, umetnosti i graditeljstva na ovim prostorima čuvaju svedočanstva još iz doba neolitske kulture.

Blagodeti Srema osetio je i slavni rimski imperator rođen u Sirmijumu, Marko Aurelije Prob koji je na planini Alma Mons – Fruškoj gori, zasadio prvu vinovu lozu donetu iz Rima, te je Srem i postojbina mnogih vinskih sorti u Evropi.

Foto: Jelena Tupenarac

Tradicionalna sremska trpeza nudi nadaleko poznate mesne delikatese i slatke đakonije, oplemenjene fruškogorskim vinima, a uz zvuke tambure, ostaće vam u najlepšoj uspomeni.A u centru Srema grad duge i znamenite istorije – Sremska Mitrovica. Od prvih naseobina, pre više od 7000 godina, keltskih naselja, potom antičkog Sirmijuma, preko srednjevekovne kolevke hrišćanstva kad dobija ime po Svetom Dimitriju, turske šeher Mitrovice, austrougarske i građanske do slobodnog, modernog Grada. Ta vekovna slojevitost i danas se vidi u muzejskim zbirkama, na njegovim ulicama i trgovima.

Grad nad gradom, jer kad hodate današnjom Sremskom Mitrovicom, vi hodate po ulicama i trgovima antičkog Sirmijuma koji je bio jedna od četiri prestonice najmoćnijeg i najvećeg carstva u istoriji – Rimskog carstva. Ovde su se rađali, krunisali i boravili rimski imperatori.

Foto: Jelena Tupenarac

Sremska Mitrovica je spoj kulturne i prirodne baštine, grad smešten u ravnici, uz južne padine Nacionalnog parka Fruška gora, sa manastirima, jezerima. Deo prirodnog bogatstva je i Specijalni rezervat prirode Zasavica sa brojnim zaštićenim i retkim biljnim i životinjskim vrstama, i vizitorskim centrom.

Brojna seoska domaćinstvа sa srdačnim gostoprimstvom, nude nadaleko poznatu domaću trpezu – deo bogate tradicija Srema.

Ko jednom dođe, vratiće se opet.

Dobro došli u Srem! Dobro došli u Sremsku Mitrovicu!